Granátové jablko:
znovuobjevená prastará plodina pro krásnou pokožku

Granátové jablko je tradiční plodina pěstovaná po tisíce let na blízkém východě, v Indii a na pobřeží Středozemního moře.

Weleda věnovala mnoho let výzkumu účinků tohoto ovoce a jeho semen na pokožku. Blahodárná síla tohoto ovoce je základem pro regenerační a antioxidační tělovou a pleťovou péči Granátové jablko.

Ruční sklizeň čerstvých jablek

Spotřeba tohoto ovoce je obrovská, na výrobu jednoho kilogramu oleje je třeba 500 kilogramů čerstvých ručně natrhaných granátových jablek. Sklizeň začíná na konci září a trvá čtyři týdny.

Na rodinných farmách jsou používány zásadně tradiční, trvale udržitelné pěstitelské metody. Granátová jablka rostou v malých sadech společně s jinými stromy a jsou jen málokdy zalévány, což napomáhá nevyčerpávat vzácné zdroje vody.

Ovoce je pak speciálními dodávkami převáženo do místního závodu Göknür ke zpracování. Díky tomu je možné olej vylisovat ihned po sklizni a také je zaručena dokonalá transparentnost celého procesu bez prostředníků.

Pečlivé zpracování pro trvale udržitelné partnerství

Firma Göknür je klíčová pro partnerství Weledy s místními malými farmáři. Určení dlouhodobé stabilní a férové ceny zabezpečilo farmáře, Göknür i Weledu. To je důležité, protože celosvětový obchod s granátovými jablky je na vzestupu, což může vést ke kolísání cen.

Zpracování začíná získáním šťávy. Přivezená granátová jablka jsou omyta, oloupána, odpeckována a dužina je vylisována. Výsledkem je šťáva bohatá na vitamíny. V druhém stupni zpracování jsou semínka pročištěna ve speciálním stoji za pomoci vody. Okamžitě poté jsou semínka půl hodiny sušena horkým vzduchem. Tento krok je velmi důležitý, protože pouze dostatečně vysušená semínka mohou být zpracována na olej vysoké kvality.

Poslední stupeň zpracování se odehrává v Německu ve specializovaném olejovém mlýnu, kde jsou surová semínka granátových jablek zastudena lisována na olej.

arrow_back